Behandle diabetes via øyet

Dyr med diabetes er friske etter behandling med ny svensk metode. Metoden er å transplantere insulinproduserende celler inn i øyet. Teknikken skal snart prøves på mennesker.

 

Per-Olof Berggren er en av verdens ledende forskere innen diabetes. Han ønsket å kunne følge produksjon av insulin ”live”. Dette gjorde han mulig ved å transplantere insulinproduserende Langerhanske celler inn i øyet. Cellene viste seg å overleve og fungere normal inne i øyet.

 

Den store overraskelsen er at mus med diabetes som fikk cellene transplantert, ble friske! Blodsukkerverdiene gikk ned allerede etter 3 dager. Fjernes cellene, stiger blodsukkeret igjen.

 

Metoden testes nå på aper. Målet er å få testet på mennesker. Da vil det av sikkerhetsgrunner testes på blinde først, før metoden så gjøres hos seende diabetespasienter.

 

Les mer om metoden som i fremtiden kan revolusjonere situasjonen for mennesker med diabetes på nettstedet NyTeknik.Diabetes som sykdom har mange negative effekter, også sterk reduksjon eller tap av syn. Mange med diabetes vet ikke at de har sykdommen. Et besøk hos optiker kan være det som skal til for å oppdage at det er noe galt i kroppen. Endringer på netthinnen (diabetesretinopati) er for mange det første funnet i forhold til egen sykdom.

 

Optikere i Norge er kjent med typiske funn i øyet relatert til diabetes.

 

Nyheten er tipset av optiker Geir Øverby.