Bidra til å hindre fallulykker!

Hele 4,5 prosent av dødsfallene i fjor var ulykker, og den største andelen av disse igjen var fallulykker, der eldre over 70 år utgjør den største andelen av de omkomne. Optikere kan bidra til å redusere fallulykker.

Illustrasjonsfoto: Rolf Magnus W. Sæther

Flere døde

I fjor døde 45.947 personer i Norge. Det er en økning på 10,2 prosent fra 41.713 dødsfall året før, viser tall fra Folkehelseinstituttets dødsårsaksregister, skriver VG.

Fallulykker står for en betydelig del av dødsfallene.

Det er en sammenheng mellom syn og risiko for fallulykker. Det er også en sammenheng mellom fallulykker og «synsvennlige hjem».

– Optikere kan være med å redusere fallulykker da forskning viser at store endringer i synet øker risikoen for fall. Så endres brillestyrken til en godt voksen person bør det informeres om tilvenning. Dette gjelder for eksempel i forbindelse med nye briller og endringer på mer enn 0,75 dioptrier eller ved grå stær operasjon da brillestyrken ofte endres mye, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Optikere kan også gi gode råd for hvordan folk bør gjøre hjemmet sitt mer synsvennlig: Mindre gjenstander som man kan snuble i og sørge for godt lys i alle rom.

Se video om tematikken her!

Les artikkel i VG her