Billige solbriller har dårlig kvalitet

Undersøkelser gjort ved City University i London viser at billige solbriller kjøpt blant annet i klesbutikker ikke holder mål. Brillene i prisklassen 10,- til 250,- kroner feiler på flere av testene som er utført. – Det er svært beklagelig at så mange solbriller har dårlig kvalitet, sier fagsjef i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo. Forbrukeren bør kjøpe solbriller hos en med kompetanse, sier han i en pressemelding fra Newswire.

 Ulik intensitet når det gjelder lysgjennomgang i høyre og venstre glass samt dårlige optiske overflater på flere av brillene, kan gi problemer som hodepine og synsforstyrrelser. Det stilles også spørsmålstegn ved UV-beskyttelsen.

 

Solbriller som merkes som robuste – skal være det. Billige solbriller er normal ikke merket som spesielt robuste, og skal heller ikke regnes som øyevern. Det er likevel overraskende at 49 av 100 briller ikke tåler en standardisert drop-ball test. Drop-ball er ikke et formalisert CE-krav til disse brillene da det stilles andre deformasjonskrav i lavere klasser. Testen indikerer likevel at kvaliteten på brillene ikke er av det beste.

 

Optiker og høgskolelektor, Bonnie Uchermann, ved Institutt for optometri og synsvitenskap anbefaller solbrillekjøperen å vurdere den tekniske kvaliteten før solbrillekjøp. Stangfestet, brillens form og fargegjengivelse er viktig, ifølge Uchermann.

 

Les hele Newswire sin nyhet på saken. Mer informasjon i saken finner du via Optician.

 

Det har også vært et leserinnlegg i Optician i forhold til artikkelen. Her utdypes det noe mer rundt dette med formelle krav til solbriller. Colin Fowler påpeker faktumet at solbriller deles i ulike klasser som igjen gir variasjoner i krav til testing. Dette tilsvaret ligger ikke online, men kan leses i papirutgaven av Optician fra 10. august (10.08.12).