Derfor har VM-utøverne briller

Northug, Johaug, Bjørgen og de andre skiløperne går ofte med briller. Godt syn i sporet blir stadig viktigere, mener ekspert.

Sportsbriller er allestedsværende i Falun, her på amerikanske Kikkan Randall. (Foto: ProVista)

– Skiløperne i VM har gule, blå, røde eller oransje brilleglass. Men fargene på utsiden sier egentlig lite om egenskapene til glasset, som er det som virkelig teller. Den effektive fargen ser utøveren først når han eller hun tar brillen på seg, sier optiker Arvid Krogh.

Optikeren har i mange år jobbet med flere av våre fremste idrettsutøvere.

– Fargete brilleglass brukes for å filtrere bort uønskete deler av lysspekteret. I sprintøvelsene er farten høy og marginene små, og riktige briller kan avgjøre om du ser skisporet tydelig eller ei, sier Krogh.

Er det mye lys ute, økes mengden farge på glassene slik at de i tillegg får en solbrilleeffekt.

Gult viktigst

Tidligere tiders sportsbriller besto stort sett av et gult glass, som gjør det lettere å se konturer i overskyet vær, såkalt flatt lys. Det kalles flatt lys når det blå i lysspekteret retter ut alle ujevnheter. Gult filtrerer bort blått, og konturer blir tydeligere.

– Gult er fremdeles et vanlig glass om vinteren når lyset er ekstremt flatt.  Men dagens sportsbriller har blitt mye mer avanserte enn før og kan filtrere bort flere deler av fargespekteret. Det finnes en rekke ulike farger og metningsgrader tilpasset ulike lysforhold og ulike idretter, sier Krogh.

Det synlige lyset er en sammensetning av ulike bølgelengder av elektromagnetisk stråling. Det lyset som øyet oppfatter, følger regnbueskalaen. Blått lys har de korteste bølgelengdene, rødt de lengste. Ultrafiolett stråling (UV-stråling) har kortere bølgelengde enn synlig lys.

– Det blå lyset er energikraftig og grenser ned mot UV-stråling. For store doser av denne type strålingen vil irritere øynene og kan i verste fall gjøre deg snøblind. Idrettsutøvere på snø bør beskytte seg mot lys og stråling som reflekteres fra snøen, sier han.

Sportssolbriller skal dekke godt på sidene.

Når sportsbriller kun har blanke glass, er hensikten å beskytte øynene mot vind og vær, eller mot fysisk skade av øyet. De beste sportssolbrillene har som regel glass av polykarbonat eller lignende. Termoplast regnes som uknuselig.

Info på innsiden

Synseksperten tror sportsoptikken vil bli enda mer avansert fremover.

– Gode sportsbriller er viktig for reaksjonstid, dybdesyn, kontrastsyn og sidesyn. Tenk på utforkjørere som fyker nedover i nærmere 130 kilometer i timen. De beste brillene vil være de som er tilpasset akkurat det lyset som finnes der og da, eller kan ta høyde for hurtige forandringer, sier optiker Krogh. 

Norske toppidrettsutøvere på snø tester gjerne ut ulike glass under forskjellige lysforhold.

– Sørg for at du har en sportssolbrille du kan bytte glass i, og ha to-tre glass du kan variere mellom, sier han.

I dag finnes alpinbriller som gir informasjon på innsiden av glasset under kjøring.

– På lang sikt vil dette komme til langrennssporten også. Underveis i et renn vil løperne kunne få informasjon om lysføret og anbefaling om å bytte til andre brilleglass, sier optiker Arvid Krogh.

Last ned foto av Arvid Krogh: http://www.newswire.no/art/10758/bilder 

Kontaktpersoner:

Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund, tlf. 906 36 826
Arvid Krogh, optiker i Krogh Optikk, tlf. 930 30 850


Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Norges Optikerforbund.