Digg eller deng

Det nærmer seg dagen der barna i nabolaget kler seg ut og ber om godteri. Hvis ikke vil de finne på en rampestrek. «Knask eller knep» og «Godteri eller fanteri» er to andre norske uttrykk for den amerikanske tradisjonen «trick or treat». Norges Optikerforbund advarer mot ansvarsløs kontaktlinsebruk i forbindelse med feiring av halloween.

 
Det fines tall som indikerer fem ganger risiko for problemer ved uautoriserte kjøp og bruk av kontaktlinser sammenliknet med kjøp hos optiker.

– Skal du bruke kontaktlinser bør du være sikker på at øyet er egnet for linsebruk og at linsene er av rett type. Dessuten må du ha forståelse for risikoen ved linsebruk, og hygiene. Kjøper du linser i en lekebutikk, setter du deg selv eller barnet ditt i en risiko, sier generalsekretæren til Nettavisen.

– Tidligere var det en 12-årsgrense for linsebruk i optikerforskriften. Denne forsvant i 2001 med ny helselovgiving. Når et barn kan begynne med linser er veldig individuelt. Barnets modenhet, behov og nytteverdi må vurderes. – Spør du meg trenger uansett ikke barn under 12-15 år linser for å se skumle ut, sier Haugo.

Ordet halloween stammer fra det engelske All Hallows Eve, (All) Hallows Eve eller All Saints Eve, det vil si «alle helliges kveld». Dette er en katolsk minnefest for helgener og martyrer som ikke har egen dag i kalenderen.

Ifølge tradisjonen er skillet mellom den logiske, daglige verden og den spøkelsesaktige nattverdenen visket ut denne dagen. Derfor er det vanlig å pynte med gjenstander som symboliserer døden, de levende døde, svart magi og mytiske monstre.

Les mer om Norges Optikerforbunds advarsler mot uheldig kontaktlinsebruk på halloween.