Døgnlinser ga alvorlig infeksjon

Erik Aas Asphaug fra Tønsberg kunne mistet synet etter å ha pådratt seg en aggressiv infeksjon under kontaktlinsen, melder NRK. Sykehuset i Vestfold anbefaler pasienter å ta kontakt med fastlegen dersom man får problemer med kontaktlinser. – Det er en gammeldags holdning, mener Norges Optikerforbund.

 


Sykehuset i Vestfold får årlig inn 4-5 pasienter med øyeinfeksjoner som et resultat av døgnlinsebruk. En av dem det kunne gått galt for er Erik Aas Asphaug. Han forteller til NRK at han våknet en morgen med vondt i øyet. Det var konstant vondt, selv etter at han tok ut kontaktlinsene.

Asphaug gikk til legen og fikk øyedråper, men de hjalp ikke.

– Da var det blitt så hovent og vondt, og jeg følte noe var galt.

Han gikk til legevakta samme kveld, uten å få behandling som hjalp. Noen dager senere ble han innlagt på sykehuset. Heldigvis gikk det bra, behandlingen virket.

Lege Martin Ystad ved Øyeseksjonen ved Sykehuset Vestfold sier sjansen for å få slike infeksjoner er liten, selv om sykehuset har flere tilfeller hvert år. Han anbefaler pasienter å ikke sove med linsene på, og det øker risikoen for infeksjon mellom 6- 15 ganger.

Legen gir følgende råd:

– Bruk dagslinser og vær nøye med renhold når du tar dem av og på. Hvis øyet er ubehagelig på noe vis, om det er rødt eller det svir, så unngå å bruke linser denne dagen. Ta linsene ut ved smerter eller ubehag på øynene, og se om plagene går over etter en liten stund. Hvis ikke, oppsøk fastlege.

Fagsjef i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo, sier det er allment kjent at det er forhøyet risiko ved døgnbruk av kontaktlinser. Han mener rådene øyelege Martin Ystad gir ikke nødvendigvis er de beste.

-En ensidig anbefaling om å gå til fastlege når det oppstår problemer med kontaktlinsene er konservativt og litt gammeldags. I de fleste tilfeller vil kontaktlinsebrukere som opplever problemer få god hjelp av sin optiker, som også samarbeider med lege og øyelege ved behov.

Han mener Ystads forslag kan føre til unødvendig belastning av legene.

-I denne saken ser det jo heller ikke ut som om besøk hos lege og legevakt gav det resultatet kontaktlinsebruker Erik Aas Asphaug var ute etter. Ut fra beskrivelsen førte legekonsultasjonene til en forsinkelse før pasienten ble spesialistvurdert. Ved først å oppsøke optiker kunne dette vært unngått, sier Hans Torvald Haugo.

Les mer på NRKs nettsider