Dyrenes fantastiske øyne

Har du tenkt over hvilke enorme forskjeller det finnes av øyne i dyreriket, og hvor ulikt øynene ser? National Geographic har publisert en høyst lesverdig artikkel om dyrenes syn, som er åpent tilgjengelig på nett.

Wild Sea Elephant, Foto: Rennett Stove, Wikipedia Commons
Naturens fineste instrument

Dyr kan ha øyne med bifokale linser, speil, eller øyne som kan se opp og ned og til siden – samtidig.

Hva er en fellesnevner for syn? Er det lys? Alle øyne kan se lys. Lys er viktig. Det kan si noe om tidspunkt på døgnet, dybden i vannet, eller skygge. En skygge kan være en fiende. Så hvordan bruker forskjellide dyr synet sitt?

National Geographic gir et svært spennende innblikk i dyrenes syn, og forskning som er gjort på temaet i Sverige i sin februarutgave.

På mange måter har evolusjonen skreddersydd øynene til brukeren, men ofte er synet langt fra perfekt. Et par svarte prikker på hodet av en flatorm representerer noe av det enkleste av øyne. De kan ane hvor en lyskilde kommer fra, men kan ikke fokusere på noe som helst.

Tenk deg to fluer. De kan jakte hverandre i enorm hastighet, og se opptil 300 bilder av lys i sekundet. Vi mennesker er heldige om vi kan se 50.

Hunder har utviklet seg fra sine forfedre som var mest aktive nattestid, og de har ikke godt utviklet fargesyn. De kan se verden med en begrenset palett i rødt og blått.

Takk til professor Rigmor Baraas for tipset.

Les den fascinerende artikkelen fra National Geographic her!