Eye Attack

Pirret av tittelen Eye Attack og bildet over? Du har fortsatt mulighet til å kombinere noen fine forsommerdager i København med en kunstutstilling som må være midt i blinken for optikere og andre med interesse for syn og persepsjon.

Bridget Riley, Blaze 4, 1964
Synssansen angripes!

Utstillingen Eye Attack holdes på Louisiana – et museum for moderne kunst – vakkert beliggende i Humlebæk, en halvtimes togtur fra København via kystbanen mot Helsingør.



Muséet har som politikk å skifte utstillinger 6 – 8 ganger årlig og Eye Attack står fram til 5. juni og med siste omvisning fredag 3. juni.



Eye Attack har undertittelen Op Art og kinetisk kunst 1950 – 1970, og er etter undertegnedes mening ikke for sarte sjeler! Som det ligger i tittelen blir hele synssansen angrepet og satt på en tøff prøve når man vandrer rundt i utstillingsområdet. Det kan anbefales å legge inn noen gode pauser på muséets flotte utekafé med havutsikt innimellom betraktningen av de omtrent 100 kunstverkene.



Geometrisk formspråk

Op Art er en forkortelse for Optical Art, mens kinetisk kunst er en samlebetegnelse for kunst som dyrker bevegelsen. Felles for disse retningene er at de hadde sin glansperiode på 60-tallet, de benyttet seg av et geometrisk formspråk uten et fortellende innhold, nye materialer og teknikker og de satte betrakteren i sentrum. Dette ved blant annet å fokusere på bevegelse og den umiddelbare sanseopplevelsen. Optiske illusjoner som er mye brukt i Op Art og faktisk bevegelse i kinetisk kunst er eksempler på dette.



Noe av beveggrunnen til disse nye retningene var å ta et oppgjør med den mer tradisjonelle kunsten samt gjenspeile de mange endringer som fant sted i den dynamiske samtiden.



Usvekket kraft

Utstillingen er den første større presentasjon av Opt Art og kinetisk kunst i Skandinavia på mer enn 50 år. Kunstnerne ønsket selv å gjøre sin kunst demokratisk og utadvendt. Dette har de lyktes med, og vi kan se at mange av motivene og idéene i årenes løp har blitt adaptert i den kommersielle verden for eksempel innenfor mote-, reklame- og musikkulturen.



Selv om kunsten ikke er ny, og mange har opplevd den i ulike sammenhenger uten å tenke på den som Op Art er effekten den fortsatt har på vårt sanseapparat slående. Bruken av sort/hvitt, farger, lys og bevegelse (illusorisk eller ekte) gjennom en serie med uttrykksformer som malerier, relieffer, objekter, bevegelige skulpturer og såkalte environments er vel verdt et besøk for blant annet å kunne utvide vår optiske horisont.

Les mer om utstillingen her, på Louisianas hjemmeside

(Tekst: Gaute Mohn Jenssen)