Farlig blending i trafikken

Jo eldre du blir, desto mer blendes du av lav sol og møtende billykter. Dersom du ikke er forberedt, kan det gå alvorlig galt i trafikken. Se videoen Norges Optikerforbund har fått produsert og sendt ut til mediene!

 
 

Lav sol og skumle tunneler

Nå på høsten står solen lavt på himmelen. Som sjåfør kan du oppleve at den plutselig treffer deg rett i øynene. Da kan det bli vanskelig å se både veien og medtrafikanter.

– Ser vi direkte på skarpt lys, dannes det etterbilder i øyet. Når vi flytter blikket, føler vi at vi ser en skygge. Det er skyggen som skaper problemer i trafikkbildet, sier daglig leder Per Kristian Knudsen i Norges Optikerforbund – i en presseutsendelse med video nyhetsbyrået Newswire har laget for NOF – og som er sendt medier over hele landet i dag.

Når du kjører ut av en tunnel risikerer du å bli fullstendig blendet av sterkt sollys. Da kan du i praksis miste synet i et sekund og kjøre i blinde i opptil 50 meter.

Problemet med blending øker med alderen. Allerede i 40-årsalderen kan du merke at det er blitt vanskeligere å kjøre i mørket. Du blir lett blendet av møtende biler.

– Det gjelder å se langt frem og planlegge kjøringen. Ta ned solskjermen i forkant om du nærmer deg en bakketopp, råder fagleder Bjørn Eng i Statens Vegvesen.

Solbriller er også et godt våpen med blending fra sollys, sier Per Kristian Knudsen i Norges Optikerforbund.

Se videoen på YouTube her!

Les hele artikkelen hos Newswire her

 

Silmo Paris