Fokus på rutiner

Følg opp pasientene dine!
Som artikkelen viser er det vanskelig å følge opp alle pasienter i håndteringen av informasjon, prøveresultater, kliniske vurderinger og så videre på store helseinstitusjoner. I helseinstitusjonene er det mange ansatte som på ulike vis må samhandle godt for å sikre pasientene best mulig oppfølgning. I følge artiklene er dette en utfordring.
 

Det viser seg at pasienter blir glemt i systemene. De mest alvorlige manglene går ifølge rapporten på at pasienter som er under behandling og som skal videre til utredning, ny behandling og kontroll, ikke får innkalling til ny time. Sykehusene har heller ikke rutiner som sikrer at epikriser sendes ut i tide, ei heller at journalnotater, brev til pasientene og vurdering og signering av prøvesvar gjøres når det skal.
 

Direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst kan ikke garantere at pasienter ikke vil bli glemt i norske sykehus i tiden fremover. – Pasientene må selv følge med, er et av hennes råd.
 

Pasientombudene i Akershus, Østfold og Vestfold er alle bekymret over at behandlingsfrister ikke blir overholdt. -Mange venter på operasjon, er deres konklusjon. –Vi får stadig henvendelser fra fortvilte pasienter, som venter i uvisshet på behandling ved Oslo universitetssykehus, pasienter som er vurdert til å være rettighetspasienter, skrev pasient- og brukerombud i Østfold i et brev.
 

Norske optikere i tradisjonell klinisk praksis jobber under mindre og mer oversiktlige forhold enn hva som er tilfellet på sykehus. Dette fratar ikke optikeren en plikt til enhver tid sørge for at det er gode rutiner i forhold til pasienthåndteringen. Dette gjelder oppfølgning internt i eget system, ved henvisning til andre eller i forhold til oppfølgning via epikriser eller henvisninger fra andre.
 

Det få tilfeller der optikers håndtering gjelder liv og død. Men synsfunksjonen kan påvirkes i unødvendig negativ grad hvis optiker ikke følger opp på en god måte. Et innlysende eksempel kan være forsinket henvisning der optiker har gjort seg en korrekt mening om pasientens situasjon, men ikke følger opp med en for pasienten god henvisning innen akseptabel tid.
 

Sett i forhold til antall klagesaker via NPE og kjente innrapporterte saker på optiker hos Statens Helsetilsyn kan optikere si at det er få kjente saker med høy alvorlighetsgrad i Norge. Dette er på ingen måte noen grunn til å ta lett på oppgaven alle helsepersonell har i forhold til å sikre gode rutiner rundt pasientoppfølgning i forhold til egen praksis.


Ønsker du å lese hovedartikkelen i Aftenposten klikker du her

Les mer om direktør Bente Mikkelsens syn på utfordringen ved å klikke her
 

Les pasientombudenes syn på saken ved å klikke her