Hårsekksmidd gir tørre øyne

Tørt øye ofte kjent som «keratoconjunctivitis sicca» eller «dry eye syndrome» (DES), er noe mange i befolkningen har opplevd personlig da tilstanden rammer mange. Forekomsten øker med alder og over 1/3 av eldre individer har tilstanden. Lær mer om hårsekksmiddens rolle i forhold til tørre øyne i siste utgave av Scandinavian Journal of Optometry and Visual Science (SJOVS).

 
«Dry eye syndrome» (DES) er en hyppig forekommende tilstand som gir tørrhetsfølelse og okulær inflammasjon. Etiologien er ikke fullstendig kartlagt, men det er kjent at mikroorganismer kan bidra til å skape dysfunksjoner i øyelokkets sekretoriske system. Demodex er parasitter som også kan infisere hårfollikler og kjertler i øyelokket.

Tjuefire cilier ble hentet fra øyelokket på en 51 år gammel mann med kjent DES. 38 parasitter ble identifisert. Analysene indikerte at folliklene i øyelokket inneholder vesentlig mer sekret (hvor flest parasitter oppholder seg) enn det som fremkommer ved bruk av tradisjonelle epileringsmetoder. Det er derfor naturlig å anta at populasjonen av Demodex trolig er større enn det som påvises ved bruk av de fleste kliniske metoder.

Parasittene er trolig i stand til å fysisk blokkere kjertlenes interne transportsystem. Mekanisk og immunologisk påvirkning på vertsvevet kan trolig trigge inflammatoriske responser. Dette vil endre kjertlenes funksjonalitet.

Les mer om mekanismene rundt tørre øyne i SJOVS. Antallet personer som møter hos optiker med tørre øyne har økt de siste årene. Tørre øyne påvirker hverdagen til de det rammer. Norske optikere har en oppgave i å hjelpe denne pasientgruppen på en god og sikker måte. Artikkelen passer godt optikere som har interesse innenfor fagfeltet.

Artikkelen er skrevet av Jan Richard Bruenech og Inga-Britt Kjellevold Haugen

Last ned SJOVS-artikkelen i PDF-format her.

SJOVS nettsider finner du her.