Helt rått!

Dette er 19 år gamle Vebjørns kommentar til å kjøre bil. VG-nissen gir synshemmede i Vest-Agder mulighet til å tøye grenser.

 

Vebjørn Sagdal har nok en like stor drøm som sine jevnaldrende om å kunne kjøre bil. Han har nå fått prøve seg på NMK Kristiansands kjørebane. Kjøretur med pappa på vide sandstrender i Danmark er ikke det samme. Les mer om kjøreturen eller se Vebjørn svinge seg rundt banen via VG.no.

 

På grunn av komplikasjoner med netthinnene med årsak i for tidlig fødsel, er Vebjørns syn sterkt redusert. Han har en liten synsrest på høyre øyet – men er ellers blind.

 

– Jeg tror de fleste av oss som ser for dårlig til å kjøre bil drømmer om å gjøre det alle andre gjør så ofte de vil. Bare det å ha prøvd å holde i et ratt, trykke på gassen, prøvd å mestre en bil og kjenne de kreftene som er i motoren er helt spesielt for den som ikke har mulighet til å kjøre. På Blindeforbundets ungdomsleire har dette vært en av de mest populære aktivitetene. Dette har skjedd på lukkede baner med sjåførlærere til stede for at sikkerheten skulle være den aller beste, sier Sverre Fuglerud, leder for Blindeforbundet interessepolitiske arbeid.

 

Sverre er selv nesten blind, og har bare prøvd å kjøre bil et kort stykke en gang, men har veldig lyst til å prøve igjen. Gjerne et sted hvor det er mulig å trykke klampen i bånn!

 

Merete Crowo, administrasjonssjef i VG, sier dette om bakgrunnen for VG-nissens støtte: VG ønsket å gi en gruppe mennesker en opplevelse de ellers ikke ville fått, og som vi andre seende tar som en selvfølge. Vi likte forslagsstillerens begrunnelse om at det er viktig å gi synshemmede mestringsfølelse, og dette i situasjoner de aldri kan oppleve i den virkelige trafikken.

 

Hun fortsetter: Hovedpersonen i VG-reportasjen understreket også det at det var viktig for ham å kunne mestre en situasjon han ikke før hadde erfart. Og når Blindeforbundet hadde denne konkrete planen, syntes vi det var en så ekstraordinær og god ide at vi ville støtte det.