Høstmørket siger på

Merker du hvor raskt det blir mørkere om kveldene nå? Sommerens lyse netter er definitivt forbi, og det oppdager du ekstra godt når du sitter bak rattet. Med alderen trenger vi mer lys for å se godt.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Ser ikke fotgjengerne

Har du passert 40 år og tror at du fremdeles har syn som en ungdom? Da tar du alvorlig feil, i alle fall når det gjelder mørkesyn.

Bilorganisasjonen MA er opptatt av en pressesak og video som er produsert for Norges Optikerforbund om syn, lys, alder og bilkjøring. Den saken er høyaktuell nå som høstmørket siger på.

Mørkesynet forverrer seg lenge før pensjonsalder, og det kan være en årsak til at 2,8 millioner nordmenn har opplevd at de nesten har kjørt på en fotgjenger i mørket. (*)

En undersøkelse fra Australia viser at eldre sjåfører har mye større problemer med å oppdage en fotgjenger i mørket, sammenlignet med yngre sjåfører. Dersom en 20-åring oppdager en fotgjenger på 100-meters avstand, vil en 70-åring ikke se personen før på 50-meters avstand.

– Personer i 40-årene har mørkesyn som ligger nærmere 70-åringer enn 20-åringer, sier daglig leder Per Kristian Knudsen i Norges Optikerforbund.

Se oppslaget fra MA her

Se video om temaet her

(*) Kilde: Undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for Sparebank1 Forsikring og Trygg Trafikk