Høysesong for øyeplager

Har du rennende, røde eller såre øyne, er du ikke alene om det. Både barnehager og apotek melder om høy smitte nå, melder NRK.

Mange starter det nye året hos optiker, og ikke bare for en vanlig synsundersøkelse (Foto: Ola Gimse Estenstad)

Vinteren kan også føre med seg øyeplager. Optikere ser ofte betente øyne på denne årstiden.

Vinteren er ofte høysesong for både forkjølelse og øyebetennelse, forteller kommuneoverlege i Skien, Anne Gunhild Waagsbø-Kjellsen, til NRK.

– Ofte kommer mikroorganismen over i øyets slimhinne i forbindelse med en forkjølelse. Enten via tårekanalen eller ved at man gnir seg i øynene med urene hender.

Ifølge Waagsbø-Kjellsen er god håndhygiene det viktigste tiltaket mot å bli smittet. Likevel er det fortsatt ting som kan gjøres om du allerede er smittet.

– I første omgang tørk slim ut av øynene, gjerne med en fuktig og ren bomullspad, eller med en myk, ren klut, flere ganger daglig. Drypping med saltvannsdråper kan også gjøres for å skylle ut av øynene.

Dersom du opplever mye slim og gulgrønt puss, kan det være smart å oppsøke lege. Da kan det være aktuelt med antibiotikasalve eller dråper.

– Dette for å unngå at infeksjonen gir økende plager. Tilstanden går som regel behandlet eller ubehandlet over i løpet av noen dager til et par uker.

Les hele saken hos NRK her