Husk å blunke!

De fleste av oss har øynene på en skjerm store deler av dagen. Da blunker vi mindre og mange får tørre øyne. Les om siste presseutsendelse fra Norges Optikerforbund her.

 
 

Sitter du konsentrert og stirrer inn i skjermen, reduseres blunkefrekvensen drastisk sammenlignet med om du snakker med et menneske. Faktisk blunker vi fire-fem ganger oftere når vi snakker med noen enn når vi stirrer inn i en skjerm.

-Trangen til å blunke undertrykkes når vi arbeider foran en skjerm, sier dosent Magne Helland ved Avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. 

Det kan føre til plager, ikke minst tørre øyne. 

-Før trodde man at tørre øyne skyldtes nedsatt tåreproduksjon. Nå vet vi at for lite blunking også er en årsak fordi tårefilmen på øyet da fordamper raskere, sier øyelege Sten Ræder.

Tørre øyne omtales ofte som en ny folkesykdom, som opptil hver femte av oss kan være rammet av. Det er smart å ta pauser fra skjermen, og å justere skjermen slik at du ser ned på den. Da blir øyeåpningen mindre og tårefilmen fordamper saktere.

Magne Helland sier problemet med tørre øyne først og fremst er knyttet til omfaget av skjermbruken. 

– Vi ser på digitale skjermer over alt og hele tiden, særlig etter at smarttelefonene kom.

Er du bevisst problemet kan du trene på å blunke oftere mens du stirrer på dataskjerm. Du kan installere et blunkende øye på dataskjermen.

Denne presseutsendelsen fra Norges Optikerforbund er plukket opp av medier over hele landet.

Last ned det blunkende øyet her!

Les hele presseutsendelsen fra Norges Optikerforbund her

Les artikkelen sendt ut av Avisenes Nyhetsbyrå her