Hvem plages mest av sola?

Hver fjerde nordmann har fått ubehag i øynene flere ganger fordi de ikke brukte solbriller. Det overrasker sikkert flere hvem som plages mest!

Sommer, og forhåpentligvis sol i vente – og høysesong for solbriller! (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Stikkende sol gir ubehag

Svært mange nordmenn slurver med bruken av solbriller, og får svi etterpå!

På oppdrag fra Norges Optikerforbund har analysebyrået YouGov undersøkt hvordan det står til med vår bruk av solbriller. Hele 32 prosent av kvinnene, og 19 prosent av mennene, oppgir å ha fått vondt i øynene mange ganger fordi de ikke brukte solbriller.

De fleste lærer av sine feil, for 39 prosent sier de sjelden har fått slike plager, og det er ganske få over 55 år som ikke beskytter øynene mot solstrålene.

I en presseutsendelse fra Norges Optikerforbund forteller optiker Arvid Krogh at kvinner er bedre til å beskytte seg med både solkrem og solbriller enn menn, at han tror kvinner i større grad enn menn tar av seg solbrillene når de soler seg – og at det kan være en årsak til plager.

Øyelege Sten Ræder ved Tørreøyneklinikken sier at kvinner med østrogentap er mer utsatt for tørre øyne i overgangsalderen. Da kan man bli mer lysømfintlig.

Selv om strålingen kan være mindre sommerstid enn på påskefjellet, er vi mer ute over lengre tid. På sjøen spesielt, med refleksjoner, kan man få sviskader, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Som kjent skal gode solbrilleglass beskytte mot 99 prosent av de ultrafiolette strålene fra sola fra å komme gjennom glasset.

Les hele nyheten her!