Hvit påske øker faren for å bli snøblind

Den snørike vinteren øker risikoen for å bli snøblind i påsken, også i lavlandet. Slik beskytter du deg og barna mot solen.

Snøblindhet er ekstra utbredt rundt påsketider, fordi sola blir sterkere og mange oppholder seg utendørs på reflekterende snø.

– I år er det snø i mye større deler av landet enn det som er vanlig på denne tiden. Dermed er det ikke bare på fjellet man må beskytte seg mot UV-stråling, men også i lavlandet. sier forsker Terje Christensen i Statens strålevern.

Refleksjon fra snøen kan nesten fordoble UV-nivået sammenlignet med bar mark. Lett skydekke og snødrev kan gi sterkere stråling enn klarvær.

– I tillegg kommer strålingen da gjerne nedenfra og fra siden. Da er øyet enda mer sårbart, sammenlignet med når strålingen bare kommer ovenfra, sier Christensen.

Til tross for en relativt tidlig påske, fører altså de store snømengdene til at det er risiko for å bli solbrent og snøblind. Går du med sola i ryggen, får du likevel en del UV-stråling i ansiktet.

– Sterk sol kan brenne bort det øverste cellelaget på øyet. Da blir du det vi kaller snøblind, og det er svært vondt, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

I en undersøkelse fra 2015 oppgir ti prosent at de har vært snøblinde, ytterligere 15 prosent tror de kan ha vært det, men er usikre. Undersøkelsen ble utført av YouGov for optikerbransjen.

– Det betyr at mer enn 500 000 nordmenn har erfart hvor vondt det kan være å bli snøblind, selv om det ikke alltid er lett å fastslå tilstanden sikkert. Tallene tyder på at det er mange som lider i stillhet, sier Haugo.

Sterke smerter

Symptomene kommer gjerne 6-12 timer etter at du har vært utsatt for sterk sol uten å ha beskyttet øynene godt nok.

– Det kjennes ut som du har sand eller rusk i øynene, uten mulighet til å få det bort. Tårene renner og det er vondt å se i lyse omgivelser. Mange har sterke smerter i øynene. Uklart syn, som kan oppleves som dobbeltsyn, er heller ikke uvanlig, sier Haugo.

Er man skikkelig uheldig vil også symptomene arte seg som sterke muskelsammentrekninger i og rundt øynene.

I tillegg til svie blir synet dårlig fordi den optiske overflaten på øyet blir ujevn.

Bruk solbriller

For å redusere risikoen for snøblindhet, kan man legge skituren til morgen eller kveld.

– UV-strålingen er vanligvis sterkest mellom klokken 11 og 15 på dagen, så det kan være lurt å velge et annet tidspunkt for turen, sier Christensen i Strålevernet.

Men det viktigste våpenet i kampen mot snøblindhet er solbriller.

– Gode solbriller hindrer 99 prosent av UV-strålene å komme gjennom glasset. Bruk briller som er CE-merket. Det betyr at de er godkjent i henhold til europeisk standard for UV-beskyttelse, sier Haugo.

Barn er mye ute og leker i snøen og ved sjøen, og kan derfor være spesielt utsatt for snøblindhet og skader på netthinnen.

– For barn er det spesielt viktig at brillene dekker ordentlig så ikke solstrålene slipper inn, særlig fra sidene. I snøen reflekteres lyset fra mange retninger. Solbriller bør også sitte godt på så de ikke sklir nedover nesa under lek, sier Haugo.

UV-stråler øker risikoen for grå stær eller skader på øyebunnen når man blir voksen.

Husk også å beskytte nesetipp, lepper og øvre del av ørene med solkrem med høy solfaktor.

Det går over

Skulle man være så uheldig å bli snøblind, kan man trøste seg med at det går over.

– Vanligvis vil cellene gro raskt, og øyet vil leges av seg selv i løpet av et par dager. Kuren er å holde seg inne og i ro. Å være i et mørkt rom, med en fuktig klut over øyelokkene, vil også lindre. Skal du ut, må heldekkende solbriller på, sier Haugo.

Hvis problemene er store, bør lege kontaktes. Ved større skader kan øyedråper hindre infeksjoner.

– En optiker vil også kunne avdekke eventuelle skader på hornhinnen og henvise til lege ved behov, sier Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Sjekk UV-strålingen akkurat nå (Statens strålevern): https://www.nrpa.no/uvnett/

UV-varsel for Skandinavia de neste tre dagene (Yr.no): https://www.yr.no/uv-varsel/

Kontaktperson:

Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund, tlf. 906 36 826


Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Norges Optikerforbund.