Ikke kast kontaktlinsene i do!

Kontaktlinser som kastes i do eller vasken kan ende som miljøgift i en fiskemage. Optiker: Fortell dine brukere hva en kontaktlinse er laget av og at den skal kastes i søpla!

Kontaktlinser er laget av plastmaterialer som hører hjemme i søppelbøtten (Illustrasjonsfoto: Colourbox).
Tror det er mat

Fisk tror at kontaktlinser er mat.

– Linsene kan se ut som en liten manet eller et sjødyr, sier Øyvind Johnsen som er nestleder i Naturvernforbundet til NRK.

Og i fiskemagen hører de ikke hjemme.

Der kan bli en del av de beryktede miljøgiftene i fisk som vi mennesker i sin tur får i oss når vi spiser fisken. Kontaktlinser består av plast og silikonmaterialer, og dersom du kaster kontaktlinsene i vasken eller i do, ender de opp i sjøen.

Mikroplast binder til seg miljøgifter, og disse giftene kan tas opp videre i dyr og fisk.

I et oppslag i NRK, som onsdag også er publisert gjennom NTB og aviser over hele landet, kommer det frem at mange av kontaktlinsene ikke ender opp der de skal, i søppelbøtta, men i vask eller do.

– Vi har alltid tenkt at kontaktlinsene kastes i søpla, men har etter NRK tok kontakt funnet ut at det er ganske mange som kaster kontaktlinsene i do eller vasken, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund til NRK. Han er klar på at optikere har et informasjonsansvar ovenfor brukerne av kontaktlinser.

Fagutvalget i Norges Optikerforbund er akkuat ferdig med en revisjon av den kliniske retningslinjen for kontaktlinser. Denne skal opp til godkjenning i styremøte den 5. desember. Her er avfallshåndtering av emballasje og selve kontaktlinsen et nytt tema. Kontaktlinser skal ikke skylles ned i vasken, og blisterpakningen skal ikke trekkes ned i toalettet.

Haugo oppfordrer alle optikere og andre som lærer opp kontaktlinsebrukere til å informere brukerne om hva en kontaktlinse er laget av og hvor den skal kastes.

Les oppslaget hos NRK her

Les NTBs versjon av saken her