Juleglede i fengselet

Gleden og takknemligheten var stor da over 50 innsatte fikk tilpasset briller i Norges største fengsel.

Optiker Åshild Martinsen tilpasser briller til en av mange innsatte i Oslo fengsel (Foto: Dag Øyvind Olsen)
Et stort løft. En stor suksess

I regi av Norges Optikerforbunds humaitære utvalg har en rekke optikere vært i sving og tatt synsundersøkelser på rundt 130 innsatte i Oslo fengsel. Brillene er nå ferdig produsert, og fredag ankom optikerne Åshild Martinsen og Anne Norvik Jervell fengselet lastet med esker med over 60 briller.

Glassene er donert av Essilor, innfatningene av Specsavers, og studenter på høgskolen har slipt inn glassene. Innz Medical og Rodenstock har bidratt med utstyr, og Synsinformasjon med penger. De innsatte har fått synsundersøkelse og briller gratis. Samtidig deltar de i et forskningsprosjekt om syn blant innsatte i regi av Høgskolen i Sørøst-Norge.

I løpet av dagen fikk over 50 innsatte tilpasset briller. Takknemligheten var stor, smilene var mange denne dagen.  Dette prosjektet som har blitt en stor suksess.

– De innsatte har blitt møtt med respekt og omsorg av optikerne. Dette er kjempegøy, og noe som snakkes om ikke bare her i fengselet, men ryktet sprer seg nå i hele Kriminalomsorgen, sier koordinar i Oslo fengsel Kristin Sandal.

Prosjektet har blitt planlagt siden februar og leder i NOFs humanitære utvalg Anne Norvik Jervell håper dette bidrar til at myndighetene ser viktigheten av godt syn, også blant innsatte.

Historiene er flere om hvordan det har gitt umiddelbar effekt i undervisningsituasjoner. Mange innsatte mangler skolegang og synsfeil som ikke blir korrigert kan vitne om systemsvikt.

Reportasje om prosjektet kommer i Optikeren 2018.