Går alt i hvitt langs veien?

Ser det sånn ut gjennom frontruta? Slik kan nedsatt kontrastsyn arte seg, sett fra førersetet i bilen. Da øker risikoen for å havne i en trafikkulykke betydelig.

Kjøring på vinterveier kan være krevende nok, og med nedsatt kontrastsyn blir det enda verre (Foto: Rolf Magnus W. Sæther)
Ting flyter i hverandre

Hvis du har dårlig kontrastsyn, blir det vanskeligere å skille de tingene du ser fra hverandre. 

– Det blir som å gå i tåke eller kjøre bil en vinterdag når det er snøvær. Du mister detaljene rundt deg, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund i en presseutsendelse mandag.

Evnen vår til å se kontraster bidrar til om vi er en god eller dårlig sjåfør. Bilister med nedsatt kontrastsyn kan ha opptil åtte ganger større risiko for å havne i trafikkulykker enn folk med normalt syn. Det viser australsk forskning.

Regn, tåke sludd, snø, skumring og mørke er med på å gjøre kontrastforholdene verre.

Man kan ha helt perfekt skarpsyn, men likevel ha dårlig kontrastsyn.

– Noen mener faktisk at kontrast er viktigere enn skarpsyn i trafikken, sier Haugo.

I en undersøkelse YouGov har gjort for Norges Optikerforbund svarer fire av ti at de har opplevd farlige situasjoner i trafikken på grunn av eget eller andres dårlige syn.

Evnen vår til å se med høy kontrast blir dårligere etter hvert som vi blir eldre, og det kan være et symptom på grå stær, grønn stær, eller endringer i øyet på grunn av diabetes.

Folk med grå stær som opereres opplever ofte at de får bedre kontrastsyn.

Norske optikere har forskjellig utstyr for å teste kontrastsyn. Pelli Robson og Mars-tavler gir i hovedsak like gode resultater.

Pressesaken som er sendt ut om kontrastsyn i trafikken, har allerede generert mange presseoppslag. 

Her kan du se oppslag i TV2 Broom, med video

Her ser du originalutsendelsen med bilder og video fra Newswire