Molde-optiker er Norgesmester

I 30 år har Solveig Pålerud jobbet som optiker i Molde sentrum. Nå er hun kåret til Norges beste i NM, arrangert av Norges Optikerforbund.

Generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund overrekker diplom og vandretrofeet til Solveig Pålerud hos Brillehjørnet i Molde. Trofeet er en stilisert modell av en ikonisk norsk Nordlys-brille . Den vil være å se i butikken det neste året. (Foto: Dag Øyvind Olsen)

NM for optikere har blitt arrangert 14 år på rad. Solveig Pålerud har deltatt i de fleste konkurransene og i år gikk hun helt til topps, med svært høy poengsum. Hun svarte riktig på 48 av 50 spørsmål i finalerunden!

– Dette var kjempegøy! Nå må vi finne et passende sted å plassere trofeet i butikken, smiler den rutinerte optikeren og butikksjefen på Brillehjørnet i Molde sentrum.

Det er i denne butikken hun feirer 30-årsjubileum i år. Og hvilken passende jubileumsgave å bli kåret til Norgesmester!

NM består av to runder og en finale som vanligvis holdes på det årlige landsmøtet til Norges Optikerforbund i april. I år måtte selve finalen vike, på grunn av korona-pandemien. Dermed ble det resultatene av totalt 100 spørsmål som talte til slutt.

Det var 55 optikere som gikk videre fra første til andre runde i NM, det høyeste antallet noensinne.

– Poengsnittet var også svært høyt. De tre beste hadde alle over 90 prosent riktige svar, men ingen kunne slå Solveig med 96 prosent riktige svar, forteller NM-general Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

På de øvrige pall-plassene havnet Karianne Eldegard Hansen fra Brilleland i Bergen og Cecilie Haaland Svendsen fra Krogh Optikk i Sandefjord.

Spørsmålene i NM favnet vidt innenfor faget optometri, med spesiell oppmerksomhet på barn og syn og brilleglass i år.

Solveig Pålerud har alltid vært opptatt av å gå på kurs og å holde seg faglig oppdatert.

– Selv om jeg i noen år jobbet alene som optiker, har jeg klart det. I alle år har jeg gått på kurs og fagsamlinger i inn- og utland.

Solveig var også en av de første som tok mastergrad i optikerfaget for 20 år siden. Hun har hatt verv i Norges Optikerforbund, og jobbet blant annet med å etablere et system for etterutdanning i forbundet. Hun er også faglig rådgiver for Norsk pasientskadeerstatning.

– Optikeryrket har en ideell kombinasjon av teori og praksis. Det er en glede å jobbe for alle kundene, fremholder årets Norgesmester.

Hun har aldri angret på yrkesvalget, selv om det var tilfeldigheter at valget falt på optiker. Landets optikere utdannes på Kongsberg. Solveig Pålerud kom fra Numedal og fikk seg jobb i Molde etter at studietiden ble ferdig. Så fikk hun jobbtilbud i byen, og etablerte seg med familie her.

Brillehjørnet er en del av c)optikk som er Norges største sammenslutning av optikerforretninger.