Optikeren fant hjernesvulsten

Iduns historie var hovedsaken på forsiden av Stavanger Aftenblad i går. Hun har en svulst i hodet som var uoppdaget frem til optikeren slo alarm. Professor Morten Lund-Johansen ved Nevrokirurgisk avdeling på Haukeland universitetssykehus forteller at flere av pasientene de ser, kommer på grunn av funn hos optiker.

 

Problemene startet med oppkast og kvalme. Etter et halvt år gikk dette over. Hun var hos fastlegen for hjelp, men legen fant ikke noe galt. Naturmedisin hos homeopat hjalp heller ikke. Selv om formen var god i høst, følte Idun at det var noe galt. Hun var ukonsentrert og hadde motoriske problemer. Under en forberedelse til matteprøve husket hun ikke svaret på enkle mattestykker.

 

Synet ble dårlig. Idun måtte ha sterkt lys for å lese. De oppsøkte optiker i Sandnes. -Optikeren sa det så ut som det var noe uvanlig på synsnerven, og henviste oss derfor til en øyelege, sier Iduns far til Stavanger Aftenblad. Kun to dager etterpå var Idun undersøkt både av øyelege og på sykehus. Sent samme kveld satt hun og far i et helikopter på vei til Haukeland universitetssykehus. Dagen etter ble hun operert.

 

Idun ble lam på venstre side etter operasjonen. Etter noen dagers trening, kunne hun gå igjen. Foreldrene er imponert over fagligheten og menneskeligheten ved Haukeland. Svulsten ble ikke fjernet, men et dren skal sørge for at trykket i hodet ikke er for høyt. Synet er varig svekket. Idun ser greit, men sliter med å se detaljer.

 

Les mer og se video på Aftenbladets nettsider.