– Øyehelsetjenesten er sprengt

Optikere bør utnyttes bedre for å dekke befolkningens behov for øyehjelp i årene som kommer. Det er vinklingen i et bredt anlagt oppslag med tre optikere i NRK Vestfold.

 
 

Ønsker bedre samarbeid

Tre optikere holdt innlegg under en høring i Stortingets Helse- og omsorgskomite nylig om Primærhelsemeldingen. Disse var Bente Monica Aakre og Rigmor Baraas fra optikerutdanningen på Kongsberg, og generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

NRK Vestfold har både intervjuet Aakre og Haugo, og i tillegg besøkt optiker Simon Dørheim som jobber hos Krogh Optikk i Tønsberg.

Dørheim sier at vi er flinke til å gå til tannlegen og å ta bilen på verksted, men synet er vi ikke like flinke til å vedlikeholde.

Hans Torvald Haugo tror at det faktum at optikere jobber i privat sektor gjør at mange i det offentlige ikke tenker på optikeren som en del av løsningen for fremtidens helsevesen.

– Dessuten koster optikeren penger, så en helsesøster i skolen vil for eksempel ikke henvise til optiker fordi det koster penger for foreldrene.

I Skottland har en modell som utnytter lokale optikere i primærhelsetjenesten redusert belastningen på spesialisthelsetjenesten. Håpet er at man kan oppnå noe av det samme i Norge.

Les oppslaget i NRK Vestfold her