Øyekreft: Ny behandling på vei

Kreft i øyet og øyehulen er relativt sjelden, men flere nordmenn rammes hvert år – også barn. Nå skal det bygges opp to behandlingssentra for protonbehandling i Norge. De vil blant annet komme pasienter med øyekreft til gode.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

To sentre bygges opp

Protonbehandling er en mer målrettet form for strålebehandling av kreftpasienter som ikke skader vevet rundt kreftsvulsten. I 2023 kommer to sentre for slik kreftbehandling til Norge, ett i Bergen og det andre i Oslo.

Pasienter fra Norge har tidligere blitt sendt til utlandet for protonbehandling.

Behandlingsformen gjør at man for eksempel kan rette en stråle rett inn i en svulst i øyet, uten å skade synsnerven eller hjernen. Dette er i dag ikke mulig med tradisjonell røntgenbehandling med stråleterapi.

Aftenposten har et oppslag om dette som du kan lese her. Her forklares mer om hvordan behandlingen fungerer.

Generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund sier dette kan gjøre hverdagen for pasienter med kreft i øyet og øyehulen bedre da ulempene med senskader reduseres.

– Fordelene med at protonene stanser og ikke ødelegger bakenforliggende vev er innlysende når man skal strålebehandle øyet, som jo har hjernen like bak. Det er kjent at tradisjonell strålebehandling kan gi ulemper lang tid etter behandling.

– To ulemper med teknikken er byggekostnadene på selve akseleratoren og mulighetene vi i dag har til å styre strålene. Det er i større grad pasientene som må dreies rundt og plasseres korrekt enn strålen som styres i riktig retning, sier Haugo.

Selve behandlingsformen vil ha fordeler for mange typer kreftpasienter.