Rune Brautaset årets pedagog

For femten år siden flyttet Rune Brautaset til Sverige, der han på tiende året leder optikerutdanningen ved Karolinska Institutet (KI). Grimstadmannen og optikeren er nå kåret til årets pedagog ved KI!

 
 

Vil ha skikkelige optikere

I 2003 var han den første optikeren i Sverige som disputerte en doktorgrad, og to år senere tok Rune Brautaset over som programdirektør for optikerutdanningen ved Karolinska Institutet. Han begynte da å bygge opp enheten for optometri.

Rune Brautaset har utviklet nye læremidler og nye nettbaserte undervisingsformer. Han står for mangfold, utvikling og kvalitet. Han har stort engasjement innen pedagogikk og høy vitenskapelig kompetanse, heter det i juryens begrunnelse for prisen. 

Utdanningen har vært gjennom turbulens og kritikk, men Rune Brautaset har klart å bygge opp forskning og videreutdanning og å løfte optometrifaget i Sverige på et høyere nivå. 

Han sier til KI Bladet at han også har vært opptatt av at bransjen må bidra for å styrke utdanningen. 

– Jeg har forsøkt å gjøre det tydelig for bransjen at om de vil ha skikkelige optikere, så får de bidra.

Synslaboratoriet ved KI holder åpent både kvelder og helger, og det er velutstyrt. Det har bransjen bidratt til.

Prisen han nå har mottatt løfter frem Rune Brautasets kliniske og vitenskapelige styrke. Han har også bidratt til at optikerutdanningen er raus og åpen. Et hvilerom er for eksempel blitt omgjort til et bønnerom.

– Vi har mange studenter med utenlandsk bakgrunn. Jeg tror ryktet går om at vi anstrenger oss for at alle skal føle seg velkomne hos oss.

I neste utgave av Optikeren har vi et intervju med Rune Brautaset. Han ble ellers portrettert i Optikeren 3:2014.

Les begrunnelsen for prisen her

Les intervju med Rune Brautaset her