Skutt i øyet

Jaktsesongen er i gang. Jakthistoriene i media har de siste dagene hatt fokus på skadeskyting av jaktkamerater – ikke viltet. I flere situasjoner er det hode og overkropp som har blitt truffet. En uheldig jeger i Dividalen skjøt jaktkameraten i øyet.

 
Aftenposten skriver om tre jaktulykker: mannen som er truffet i øyet, en person som er skutt i panna og en som er truffet i brystet. Øynene og synet er tydeligvis utsatt i forbindelse med vådeskudd og andre uhell i forbindelse med jakt.

 

I kjølvannet av disse jaktulykkene er det flere som har bedt jegere om å bruke signalklær. Lue, jakke eller annet med kontrastfarger slik at andre jegere i området enklere kan skille på vilt og mennesker i terrenget. Det er kjent at flere av dyrene det jaktes på i høstmånedene ikke har fargesyn som skiller i like stor grad som hos oss mennesker.

 

Hjortedyrene har for eksempel redusert fargesyn sammenliknet med menneskets. Men signalfarger gjør det enklere for jegerne å skille ut kameraten. Dette bør optikere informere jegere om.

 

Les mer om noen av høstens jaktulykker i Aftenposten.

 

På nettsiden klikk.no kan du lese om dyrs fargesyn og tips i forhold til kamuflasje.