Solbrillekvalitet

Nå når solen står høyt på himmelen er oppmerksomheten rettet mot solbrillene. Et av spørsmålene som stadig kommer opp er om det er kvalitetsforskjell på billige solbriller sammenliknet med de dyre alternativene. Alle solbriller uansett pris skal være CE-merket. Men utover prisen må det vel være andre forskjeller på billig og dyrt?

 
Noen forskjeller kan man kanskje se med det blotte øyet. Men flere av egenskapene i solbriller kan ikke observeres uten videre. Prisforskjellene er der, og det er også de ulike egenskapene. Norges Optikerforbund mener at optikere har en viktig rådgivningsoppgave i forbindelse med solbrillekjøp.

– Det er ofte fokus på at billige solbriller er like bra som dyre. Men det som er synd da er at det bare fokuseres på UV-stråler. Det er ekstremt viktig, men ikke det eneste, forteller Rita Aadne Ludviksen, fagsjef og optiker i Krogh Optikk til NRK Vestfold. Passform, hvordan brillene sitter, den optiske kvaliteten i brillene er viktig. Mange av de plastskivene som er i billige solbriller er grå og har dårlig optikk, og det kan gi avbildningsfeil, fortsetter hun.

Et viktig poeng hun nevner er passform. Brillen skal kunne tilpasses den enkelte slik at den sitter godt. Og så må den dekke på en god måte for å hindre at skadelig stråling treffer øynene.

Bjørn «Spinola» Nilsen regner seg som avhengig av solbriller. Men han bryr seg vært lite om hva han kjøper. – Jeg tenker aldri kvalitet, bare pris. Jeg kjøper det som er billig. Jeg hater sola, så må ha briller på, sier Nilsen til NRK Vestfold.

Les flere solbrilleråd på nettsiden til NRK Vestfold.