Stirrer seg nærsynte

Høstens mediesak med optikerbransjen er uten tvil barns bruk av nettbrett og små skjermer. Avisa Nordlands reportasje i helgen ble omtalt av Norsk Telegrambyrå, og fikk dermed oppslag i flere andre medier.

 
 

Andreas Klette er optiker i Bodø. Torsdag skrev han en kronikk i Avisa Nordland hvor han hadde et hjertesukk over tiden vi i dag bruker framfor diverse skjermer.

– Ungene våre får smarttelefoner før skolealder, og det ligger nettbrett på nesten alle stuebord, sier han.

Også i barnehagene rundt omkring er nettbrett tilgjengelig. 82 prosent under 12 år har tilgang til nettbrett i Norge, ifølge Medietilsynets undersøkelse fra 2014.

– Det er et problem at man bruker mange timer daglig, på en telefon eller et nettbrett, på 40 centimeter avstand, sier Klette.

Med nesa i skjermen flyr tiden fort, og en halvtime kan fort bli til fem. Så langt eksisterer det ikke vitenskapelig grunnlag for å kunne si at man blir nærsynt av nettbrett, men at det kan ha en medvirkende årsak er svært sannsynlig.

– Det er ganske nytt produkt, men jeg regner med at vi i løpet av 4–5 år vil ha store internasjonale forskningsrapporter på dette, sier førsteamanuensis Helle Kristine Falkenberg ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold til avisa.

– Vi ser at det er en stor andel flere nærsynte femtenåringer enn sjuåringer, sier hun.

Ifølge henne, er det for tidlig å konkludere med at det er flere nærsynte nå enn i 2002.

– Vi er ikke ferdig med å analysere alle dataene enda, men det er grunn til å tro det, sier hun.

Klette opplever at stadig flere barn kommer innom for å få korrigert synet.

– Barn har tradisjonelt sett hatt behov for briller på grunn av at de er langsynte. Men nærsyntheten som tidligere var klassisk i tenårene opplever vi at kommer mye tidligere, sier han.



Han er klar på at man ikke kan endre på at stadig flere oppgaver utføres på en skjerm, men frisk luft har aldri skadet. I kronikken tok han til ordet for å innføre «barne-ute-tid».

– Det var litt flåsete, men det er et poeng bak. Det er ikke så enkelt som å sende barna ut. Det har jeg følt selv. Det er et problem som strekker seg utenfor huset sine fire vegger.

Barna er mindre ute nå enn tidligere, og når de først går ut og treffer kompiser, ender de opp inne med hver sin skjerm. Det er den konstante, vedvarende skjermbruken som er problemet, sier han.

Fagsjef og generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund er klar på at det er foreldrenes ansvar å begrense skjermbruken. De bør se på totaltiden barna bruker foran skjerm, sier han til Avisa Nordland.

Mediene har vist stor interesse for temaet barn og skjermbruk de siste månedene. Det har kommet mange henvendelser fra mediene til Norges Optikerforbund  og Synsinformasjon

– Denne saken har rullet og gått siden i sommer, og den er et godt eksempel på hvordan man som optiker kan følge opp en aktuell mediesak med egne opplevelser i lokale medier, sier informasjonsmedarbeider Dag Øyvind Olsen i Synsinformasjon.

Oppslaget i Avisa Nordland førte til at Norsk Telegrambyrå sendte ut en nyhetssak om temaet til sine abonnenter. Den ble blant annet plukket opp av Telemarksavisa og Side2.

Les artikkelen fra Avisa Nordland her:

http://www.an.no/nyheter/article7634254.ece