Strålende pinsevær

Det er meldt til dels svært høy UV-stråling over store deler av landet i pinsen. Da må hud og øyne beskyttes. Ikke glem solbrillene!

Det er på denne årstiden den skadelige UV-strålingen er på det høyeste i Norge. Denne pinsen blir den ekstra høy, først på fjellet, siden i lavlandet (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Fra sør til nord

UV-kartet over Norge viser en spesiell situasjon for nesten hele landet denne pinsehelgen.

Den sterke UV-strålingen brer seg fra fjellområdene i Sør-Norge til lavlandet, kysten, og nordover helt til Finnmark fra lørdag.

Allerede fredag er det svært høy UV-stråling på høyfjellet sør for Dovre. Den sterke strålingen brer seg til Nordland på lørdag og på søndag vil det være sterk stråling langs hele kysten fra nord til sør – helt opp til Finnmark.

Meterologisk insitutt har sendt ut varsel om strålingen. Så for de aller fleste er det bare å glede seg til en flott pinsehelg værmessig, men vær forsiktig med å kaste klærne og husk både solbriller og hatt, lue eller caps.

Anbefalingen ved sterk UV-stråling er å benytte klær, solhatt og solbriller og å ta pauser fra solen mellom klokken 12-15. Bruk solkrem med middels faktor (15).

Når strålingen blir svært høy, slik som i fjellet i helgen, skal man unngå å være i solen midt på dagen og søke skygge mellom klokken 12-15. Klær, solhatt og solbriller er absolutt nødvendig.

Se UV-varselet her

Vær beskyttet og nyt pinsen!