Svømmetips for friske øyne

Badesesongen nærmer seg! Svømmebriller er smart å bruke, enten du kaster deg ut i sjøen eller et basseng, hjemme eller i utlandet. Og spesielt hvis du bruker kontaktlinser.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Briller som beskytter

Svømming og bading er sunt. Det kan være sosialt, og en viktig ingrediens i sommerferien for svært mange. Risikoen for å pådra seg infeksjoner i øynene når man bader er liten, men det kan skje – og de som bruker kontaktlinser bør ta noen forholdsregler.

Noen bakterier som akantamøbe kan gi infeksjoner som kan være spesielt skumle for kontaktlinsebrukere. Disse infeksjonene kan være svært smertefulle, og kan i verste fall skade synet. Klorin i svømmebasseng tar ikke knekken på denne amøben, så den kan finnes i alle typer vannmiljø.

Kontaktlinser kan innkapsle disse bakteriene på øyet, og kontaktlinsebrukere har også høyere risiko for å skrape seg på øyet, noe som kan gi bakteriene lettere tilgang. 

Den britiske kontaktlinseorganisasjonen BCLA anbefaler alle kontaktlinsebrukere å ta ut kontaktlinsene før man bader, men dersom man vil svømme med linser, er endagslinser absolutt å anbefale i kombinasjon med tette svømmebriller eller svømmemaske. Så kan man kaste kontaktlinsene etter bading.

Det er mulig å få svømmebriller og dykkermasker med styrkeglass som et alternativ.

Les mer hos Association of Optometrists