Tiltalt for bildrap uten briller

En kvinne i 50-årene med nedsatt syn brukte ikke briller da hun kjørte på og drepte Siv June Kristensen. Sjåføren nekter straffeskyld i ankesaken mot henne som startet i Hålogaland lagmannsrett i Alta tirsdag. Hun forteller at hun har spurt, men ikke blitt frarådet å kjøre bil av øyelege.

 


Dette er ikke den første bildrapssaken der syn og briller fatter rettens interesse.

I tingretten og nå i lagmannsretten forklarte kvinnen at hun har nedsatt syn, og at hun på det venstre øyet kun har 30 prosent syn etter en hjerneblødning. Etter hjerneblødningen i 2004 lot hun bilen stå i en lang periode.Hun forteller i retten at hun tok opp med øyelege om hun kunne kjøre bil. – Jeg har tatt synstest en gang i året, og aldri har noen sagt at jeg ikke kan ha sertifikat, selv om jeg også spurte om det.

Kvinnen er klar på at hun er kjent med at det er føreren selv som har et hovedansvar for egen helse.

Samtidig vil det være vanskelig hvis helsepersonell ikke gir klare råd når pasientene spør. I en sak relatert til hjerneblødning skal en jo tro at både sykehus, fastlege og øyelege har vært involvert i pasientbehandling. Hvis kvinnens historie er rett, er det flere helsepersonell som ikke har fulgt den lovpålagte meldeplikten.

Optikere har som leger og psykologer en meldeplikt relatert til førerkort.

Les mer på nettsidene til iFinnmark