Ukrainere får synshjelp

Nå kommer det mange ukrainske flyktninger til Norge. Humanitært utvalg i Norges Optikerforbund oppfordrer optikere til å stille opp med nødvendig synshjelp.

Thor Magne Seland i Sandnes har fått laget over 30 briller til ukrainske flykninger den siste uken (Foto: Dag Øyvind Olsen)

Midlertidig hjelp i en akutt fase

Mange som har flyktet fra Ukraina, har ikke fått med seg noe som helst. Briller og kontaktlinser har ofte blitt igjen hjemme.

Nå som flyktningemottakene i Norge tar imot i hovedsak kvinner og barn, er det mye de trenger.

Humanitært utvalg i Norges Optikerforbund oppfordrer optikere til å bidra med synshjelp og flere leverandører stiller opp med produkter.

En av disse er Zeiss, og en av optikerne som har bidratt gjennom deres ordning er Seland Optikk i Sandnes.

– Vi kan bidra i en akuttfase til de som står uten briller eller kontaktlinser. Her er det snakk om mange velutdannede som ikke har fått med seg sine arbeidsbriller, eller barn som har lagt igjen briller. De har jo flyktet med det de gikk med, sier Thor Magne Seland.

Pågangen fra ukrainske flytninger har vært stor og i butikken i Sandnes er det produsert 30 briller siden forrige onsdag. 

– Vi har ikke vært helt forberedt på dette trykket. Vi er blitt overveldet av antall henvendelser og oppfordrer flere optikere til å stille opp. Her er det snakk om enkel refraksjon, ikke full synsundersøkelse og nødvendige produkter som den enkelte må ha for å fungere, sier Thor Magne Seland.