Tidsskriftet Sykepleien har i en undersøkelse funnet ut at 24 prosent av sykepleierne skriver om jobben på sosiale medier. Mange har ikke drøftet med arbeidsgiver hva som er fornuftig adferd på de ulike sosiale mediene. Det settes krav til helsepersonells oppførsel, også på fritiden.
Han forteller om sykepleiere og leger som sitter alene på nattevakt der de skriver om jobben og pasienter på Facebook. Han viser til ansatte som klager over hvor kjedelig de har det. Det kan være beskrivelser av den håpløse gamlefaren som stønner og skriker.
Ottersen forteller at ingen til nå har mistet jobben som følge av sine aktiviteter på sosiale medier. Han påpeker at overtredelser skal straffes minimum med en skriftlig advarsel fra Helsetilsynet.
Les mer om sykepleieres bruk av sosiale medier i Dagsavisen.
Helsedirektoratet har lansert en veileder for helsepersonell når det gjelder bruken av sosiale medier
– en ”VÆR VARSOM PLAKAT”:
?Ikke publiser helse- og personopplysninger med mindre du har samtykke til det.
?Vær varsom med å fortelle eller videreformidle pasient- eller brukerhistorier. Selv i anonymisert form kan individuelle særtrekk gjøre at personer identifiseres eller gjenkjennes, og da brytes taushetsplikten.
?Ikke publiser bilde eller video av en pasient, bruker eller pårørende på internett uten samtykke.
?Vær varsom med forbindelser med pasienter, brukere eller deres pårørende fra din personlige side i sosiale medier. Helsedirektoratet foreslår at du avslår en kontaktforespørsel med begrunnelsen: «Det kan noen ganger være vanskelig å gjøre gode, faglige vurderinger og gi behandling til noen en også har et personlig forhold til.»
?Utvis varsomhet i de tilfellene tidligere eller nåværende pasienter eller brukere er i samme nettverk som deg.
?Unngå å benytte virksomhetens logo, arbeidsantrekk eller på annen måte gi inntrykk av at en side på et sosialt medium representerer en offisiell kanal for virksomheten.