VR-briller kan gi barna synstrøbbel

Barn kan få problemer med både balansen og dybdesynet etter bruk av VR-briller, viser britisk forskning. Slike briller er på vei inn i skolen, og det skaper bekymring.

Kunstig virkelighet, eller virtual reality (VR) har blitt spådd en stor fremtid, også innen undervisning. Først nå er det forsket på bivirkninger hos barn (Illustrasjonsfoto: Colourbox).
Er det farlig?

Forskere ved universitetet i Leeds har gjort funn som kan tyde på at VR-utstyr må endres for ikke å utgjøre en helserisiko for barn og ungdom.

Etter å ha brukt VR-briller kan det gå ut over balansen og dybdesynet.

– Dette er veldig viktig første forskning, sier professor Rigmor Baraas som leder Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Hun sier til NRK at mer forskning må til.

De fleste VR-brillene er utviklet for voksne med normalt syn. Baraas mener utstyret må utvikles i samarbeid med synsforskere, før det blir tatt i bruk i grunnskolen.

– Synet er ikke ferdig utviklet før i slutten av tenårene eller tidlig 20-årene. Teknologien er fremdeles ung, og det er flere ting som ikke er optimalisert i dagens VR-headset med tanke på barn og voksne, sier Baraas.

Det er dessuten en del barn med samsynsproblemer som gjør at de ikke kan se 3D, og det vil føre til at de ikke kan delta i undervisingen.

– Dersom bøker byttes ut med dagens VR-briller, er det helt klart et problem, sier Rigmor Baraas til NRK.

Les nettsaken til NRK her

Hør radioinnslaget på NRK Hedmark og Oppland her