Å få noe til å se naturlig ut

Jeg vil ikke at folk skal se at de ikke er ekte
Christie Erickson begynte å arbeide som okularist etter at hennes egen sønn fikk behov for kunstige øyne etter en ulykke. Å bli godkjent okularist krever minst 5 års læretid innen håndtverket. Om det skal regnes som et håndtverk eller et kunstnerisk talent, det å gjennskape en persons øye, er en annen diskusjon.
 

Yrket kombinerer kunnskap om anatomi, kjemi, fysikk, mekanikk, teknikk og evne til å skape et korrekt og livlig utseende. Dette skal sammen med innsikt i brukerens personlighet være med å skape et så naturlig uttrykk som mulig. Derfor er det ikke underlig at Erickson er bevisst på at hun via sitt arbeid er med på å skape personlighet, emosjonalitet og det viktige glimtet i øyet. Hun regner det selv som kunst.
 

Øyeprotesesene lages ikke av glass. De er laget i acryl. De håndmales, pusses og poleres før de tilpasses den enkelte. Trådfiber benyttes for å imitere blodårene i conjunctiva og på sclera. Det hele er en fascinerende prosess. Det vanskeligste er å male den runde pupillen, ifølge okularisten.
 

I følge CNN sin artikkel har ca 1% av befolkningen behov for kunstige øyne/proteser. Det tar mellom 30 – 40 timer å lage en protese. Yrket er ofte noe som går i arv slik at kunnskapen overføres fra generasjon til generasjon.
 

Les artikkelen på CNN sine sider samt se den fascinerende produksjonen av en protese (egen video) ved å klikke her.