Bak murene på Ila

Denne uken har optikere rekruttert av Humanitærutvalget i Norges Optikerforbund gjort synsundersøkelser av 79 innsatte i Ila fengsel og forvaringsanstalt. 48 av dem får briller.

Optikere på vei inn i Ila fengsel og forvaringsanstalt (Foto: Anne Jervell)

Tre fengsler på tre år

Ila er et fengsel der mange innsatte har lange dommer for alvorlig kriminalitet og flere er dømt til forvaring.

Det er det tredje fengselet der optikere stiller opp på frivillig basis for å foreta grundige synsundersøkelser av innsatte. Oslo fengsel og kvinnefengselet Bredtveit har tidligere fått besøk av optikere.

Prosjektet er et samarbeid mellom Humanitærutvalget i Norges Optikerforbund og Universitetet i Sørøst-Norge.

Synsinformasjon har vært en viktig støttespiller siden starten og i år deltar sponsorene InnZ Medical, Zeiss, Essilor, Rodenstock og Specsavers med utstyr, glass og innfatninger.

De innsatte får både synsundersøkelse og briller ved behov uten kostnad.

– De ansatte i fengselet laget et fantastisk opplegg for oss og de fleste innsatte er veldig takknemlige for jobben vi gjør, sier leder Anne Jervell, leder i Humanitærutvalget.

Flere av de innsatte i dette fengselet soner lange dommer, noen har sittet her i over 20 år. De eldste har passert 70 år og mange har komplekse sykdomsbilder. Til forskjell fra de to andre fengslene er andelen etnisk norske nordmenn høyere på Ila fengsel.

Noen av de innsatte fortalte at de aldri hadde fått sjekket synet tidligere og noen hadde større synsfeil. Mange hadde behov for lesebriller.

Optikerne som deltok i årets fengselsprosjekt er:

Henning Friedrich

Dorota Boracova

Hanna Fosså

Anne Jervell

Rigmor Baraas

Hilde Røgeberg Pedersen

Ellen Svarverud

Martin Leander Olsen

Cathrine Saastad

Karin Lund