Barn og syn på TV2

TV2 har i flere reportasjer satt fokus på at mange barn går flere år på skolen før det oppdages at de ser dårlig. Torsdag var NOFs generalsekretær gjest i TV2 Nyhetskanalen for å snakke om dette.

Uklart i klasserommet for mange barn. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
 

Historien om Bendik

TV2 Nyhetene fortalte onsdag kveld historien om syv år gamle Bendik som fikk briller for tre uker siden. Og det ved en ren tilfeldighet. Han ble sendt til legevakten etter å ha fått en snøball i øyet, og videre til Ullevål sykehus. Der viste det seg at Bendik var langsynt med styrke pluss seks på dette øyet, og det var ikke snøballens skyld!

Synsfeilen var verken plukket opp på fireårskontrollen eller hos helsesøster i førsteklasse.

Professor Rigmor Baraas ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse sier at hele 75 prosent av barn med synsproblemer er langsynte, og langsynthet oppdages kun med grundig undersøkelse hos optiker eller øyelege.

Forskning viser at over 20 prosent av elever på barneskolen trenger briller, og tallet stiger til 40 prosent på videregående. Rundt halvparten av disse vet ikke selv at de trenger briller.

– Det er på høy tid at politikerne tar syn og øyehelse på alvor. Det er på tide at syn og øyehelse blir en naturlig del av primærhelsetjenesten, sier Rigmor Baraas i nyhetsinnslaget på TV2.

Se innslaget her

Torsdag morgen var Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund, gjest i TV2 Nyhetskanalen der han snakket om denne tematikken.