Blikk på multippel sklerose

Øynene kan være et vindu for å avdekke multippel sklerose. En norsk øyelege var pioneer for denne forskningen på tidlig 1950-tall.

Illustrasjonsfoto (Colourbox)

MS på netthinnen

Synsnervebetennelse (optikusnevritt) skyldes en autoimmun reaksjon som i halvparten av tilfellene er forbundet med multippel sklerose (MS).

Symptomene er plutselig synsnedsettelse, vanligvis på det ene øyet. Ofte er det også smerter og ømhet bak eller i øyet. Tilstanden kan være ledd i sykdommen MS og være en forløper til MS, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Tidsskrift for Den norske legeforening forteller om den norske øyelegen Marius Haarr som allerede i 1951 tok doktograd om multippel sklerose.

Han hadde undersøkt 300 MS-pasienter og funnet betennelse langs blodårene i netthinnen hos nær en tredel av disse pasientene.

Haarr var blant de første som betraktet MS gjennom nettopp øyet, men forskningen hans er blitt litt glemt. Den kan du lese mer om i Tidsskriftet.

I år er det 70 års-jubileum for starten på norsk forskning om multippel sklerose. MS har også fått sin egen dag for å øke oppmerksomheten om sykdommen, og den dagen er 30.mai.

Les mer om øyelege Marius Haarr og hans forskning på MS-her