Bot for å bruke laserpekere

Ikke la barna ta med seg laserpekere/laserpenner hjem fra ferie i utlandet i sommer. Fra nyttår ble de forbudt, og fra 1. juli kan du få bot dersom du bruker dem!

 
Må ha spesialgodkjenning

Det er sterke laserpekere i klasse 3 og 4 som man nå må ha spesialgodkjenning fra Statens Strålevern for å kunne bruke. Det er lett å la seg lure til å tro at pekerne er uskyldig leketøy, for innpakningen er gjerne i form av barnslige motiver, ifølge Mammanett.no.

Lyser man med kraftige laserstråler rett inn i øynene kan man få øyeskade. Ifølge Statens Strålevern er det rapportert om øyeskader etter at barn har lekt med laserpenner i klasse 2, som er en svakere klasse enn de produktene som nå er ulovlige å bruke i Norge. I andre land i Europa blir det solgt en rekke leker med laserpekere i denne klassen. Forelesningspenner er for eksempelvis i klasse 2.

De forbudte laserpekerne skal være merket med et advarselssymbol og laserklasse 3R, 3B eller 4.

Man kan imidlertid ikke alltid stole på at informasjonen som er oppgitt er riktig, Er du usikker på om laserpekeren er ulovlig, kan det være lurt å levere den inn til politiet for å unngå å få bot, skriver Mammanett.

Les hele artikkelen her