Dansk brille-boom

Danske optikere har fått mer å gjøre de siste årene, melder Danmarks Radio. Det skyldes ikke minst at flere yngre mennesker blir nærsynte, forklarer optikere.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Stor vekst

Siden årtusenskiftet har danske optikerforretninger økt omsetningen med 50 prosent. Og det skjer i en tid der andre detaljforretninger har vanskeligheter med å få kunder i butikkene, melder Danmarks Radio.

Optikerforretningene fyller stadig mer av gatebildet, og de har nådd en årlig omsetning på 4,4 milliarder kroner. Det skyldes ikke bare mote, men en global tendens med at flere blir nærsynte.

– Vi ser flere og flere nærsynte, og også tidligere enn før. Nå er det helt ned i folkeskolen. Det er nytt for meg de seneste fem til ti år, sier Henrik Buhl som er sjefoptiker i kjeden CrossEyes.

Årsaken er ifølge forskere en endret livsstil, der vi leser mer tekst på smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner med små bokstaver på skjermen. Det forklarer leder i Optikerforeninge, Per Michael Larsen. Han sier at på grunn av disse apparatene blir folk mer og mer nærsynte.

I oppslaget kommer det også frem at nærsynte med styrke minus fire eller mer har økt risiko for å få øyesykdommer, som kan forvandle dem fra en alminnelig brillebruker, til å bli synshandikappet.

Les oppslaget på nettsidene til Danmarks Radio her