Databriller i varehandelen

En ekspertgruppe anbefaler at arbeidsgivere skal sørge for å dekke databriller til de som trenger det. Arbeidstilsynet har fått mange henvendelser om slike briller til ansatte i varehandelen i det siste.

Briller til besvær. Skal arbeidsgiver dekke utgiftene til databriller til de som sitter i kassa til butikk også? (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Vil avklare saken

De som jobber foran en dataskjerm, har krav på å få dekket utgifter til synsundersøkelse og databriller av arbeidsgiver. Men hva med alle dem som jobbet i butikk, med moderne kassaapparater? Det har ført til tvist, som nå forhåpentligvis blir avklart.

Direktoratet for Arbeidstilsynet har fått en rekke henvendelser, og ønsker å få en avklaring. Nettstedet til LO, FriFagbevegelse, har fulgt opp denne saken, og kan nå fortelle at en ekspertgruppe ved Høgskolen i Sørøst-Norge har uttalt seg i saken.

– Å se godt i jobben du gjør er viktig for å kunne yte maksimalt og for å unngå muskel- og skjelettplager. For enkelte vil en individuelt tilpasset arbeidsbrille være løsningen. Vi anbefaler at man i større grad vektlegger den enkelte arbeidsplass utforming og synsmessige utfordringer, slik den svenske forskriften gjør, sier dosent Magne Helland ved Institutt for optometri, radiografi og lysdesign.

Han er en av ekspertene ved høyskolen som har gjennomført den arbeidsmiljøfaglige vurderingen. Det har vært flere presseoppslag om dette de siste dagene.

Les oppslaget i FriFagbevegelse her