Skolearbeid og skjermarbeid går hånd i hånd gjennom barne- og ungdomsårene. Kravene til godt syn er større enn noen gang, og selv små synsfeil kan gi trøbbel i hverdagen.
Store oppslag i flere aviserNorsk Telegrambyrå (NTB) har laget en større reportasje om vår krevende synshverdag, og synsfeil som rammer barn i skolealder. Reportasjen er gjengitt i flere aviser (men ikke på internett, kun papir).
Det er ikke så mange år siden skoleelever brukte øynene helt forskjellig mens de var på skolen, og på fritiden. I dag sitter mange krumbøyd over en skjerm både på skolen og når de kommer hjem, eller når de er sammen med venner.
– Langsynthet som ikke ga problemer før, kan gi problemer nå fordi hverdagen stiller større krav. Både barn og voksne ser mye på små detaljer på nært hold. Det kan gi symptomer som hodepine og redusert konsentrasjon og utholdenhet, sier førsteamanuensis Gro Horgen Vikesdal ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse ved Høgskolen i Sørøst-Norge.
De fleste barn mellom 7 og 15 år med synsfeil, er langsynte. Nærsynthet kommer som regel senere i livet. Synet utvikler seg gjennom barne- og ungdomsårene. Derfor holder det ikke bare med en synsundersøkelse, mener Vikesdal.
Et barn som ser dårlig, vil kunne slite både med læring og det sosiale livet.
Generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund sier til NTB at tilbakemeldinger forbundet får fra optikere, indikerer at flere unge i Norge sliter med synet, sammenlignet med tidligere.
– Slike oppslag er viktige for å øke oppmerksomheten rundt synsfeil hos barn. Norges Optikerforbund ønsker at alle elever i barne- og ungdomsskolen skal se bra. Godt syn på lavere trinn kan ha betydning for om elevene gjennomfører videregående skole, sier Haugo.