Det fascinerende vinterlyset

Vintersolverv er et astronomisk fenomen som markerer årets korteste dag, og inntreffer mellom 20.-23.desember hos oss i Norge. Onsdag hadde sola sin laveste posisjon på himmelen, og den «snudde» litt etter klokka 11 på formiddagen.

Desembersol kaster lange skygger (Foto: Dag Øyvind Olsen)
Feiret i tusener av år

Solverv, solstice på engelsk, kommer fra latin, og betyr at sola står stille. Det gjør den nesten nå, som sola har sin laveste posisjon på himmelen. Til ergrelse for bilister og andre som blir blendet. 

Vintersolverv er et astrologisk fenomen som markerer årets korteste dag, og som inntreffer hos oss i Norge i perioden 20-23. desember. I år «snudde» sola litt over klokka 11 på formiddagen onsdag 21. desember.

Denne dagen har blitt feiret i tusenvis av år, verden rundt – og ikke minst på steder som Stonehenge i England. Dette er et populært sted å tilbringe både sommer- og vintersolverv. Det er takket være til stedes historiske og soltilbendende betydning.

Astronomer anser vintersolverv som den første dagen av vinter, mens meterologer regner første desember som første vinterdag. 

Uansett, sakte går det nå mot lysere tider!