E-helse i Europa

I helgen var de europeiske optikerforeningene samlet til vårmøte og konferanse i Barcelona. Generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund ledet et seminar om hvordan ny teknologi vil påvirke oss alle fremover.

Generalsekretær og fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund, her fra fagkonferansen tidligere i år (Foto: Gaute Mohn Jenssen).
Mange muligheter

Det er stor interesse for å forbedre helsetjenestene i EU med ny teknologi. Myndighetene ønsker en slik utvikling og innnyggerne gjør det samme.

På mange områder, også innen optometri, er teknologien allerede på plass. Men hvordan skal man sørge for god pasientsikkerhet, og hvordan skal det reguleres over landegrensene?

Dette var nøkkelpunkter i Hans Torvald Haugos innlegg for rundt 60 deltakere fra de europeiske optikerorganisasjonene, som i helgen var samlet til vårmøte i European Council of Optometry and Optics (ECOO).

Haugo viste eksempler på fjernstyrte synsundersøkelsesrom, der optiker ikke er fysisk til stede, men styrer apparater fra et annet sted.

Hvordan vil et eventuelt regelverk bli for slike helsetjenester? Norsk pasientskadeerstatning dekker pasienter som behandles i Norge. Men hva om man kjøper helsetjenester på internett, og de er styrt fra et annet land?

Dagens teknologi gjør at man kan få det som trengs av optometriske tjenester på internett, og i USA har denne utviklingen kommet lengre enn hos oss. 

Barcelona var i helgen også vertsby for European Academy of Optometry and Optics (EAOO), som i år samlet rekordmange 750 deltakere.