Én av ti har vært snøblind

I påsken skjer det igjen: Mange får smerter i øynene, tårer som renner og følelsen av å ha sand i øynene.

Refleksjon fra snøen kan øke UV-nivået med opp til 50 prosent, ifølge Statens strålevern. (Foto: Colourbox)

Ti prosent oppgir å ha vært snøblind, ytterligere 15 prosent tror de kan ha vært det, men er usikre. Det viser en spørreundersøkelse som YouGov har gjort for Norges Optikerforbund.

– Det betyr at mer enn 500 000 nordmenn har erfart hvor vondt det kan være å bli snøblind, selv om det ikke alltid er lett å fastslå tilstanden sikkert. Snøblindhet kan ha ulik alvorlighetsgrad. Tallene tyder på at det er mange som lider i stillhet etterpå uten å oppsøke hjelp, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Egen erfaring

Symptomene kommer gjerne 6-12 timer etter at du har vært utsatt for sterk sol uten å ha beskyttet øynene godt nok.

– Det kjennes ut som du har sand eller rusk i øynene, uten mulighet til å få det bort. Tårene renner og det er vondt å se i lyse omgivelser. Mange har sterke smerter i øynene. Uklart syn, som kan oppleves som dobbeltsyn, er heller ikke uvanlig, sier Haugo.

Han vet hva han snakker om. Optikernes fremste representant har selv fått erfare hvor vondt det er ikke å følge gode råd. En skitur nært Hallingskarvet i gnistrende solskinn satte sine spor.

– Som ung var jeg ikke glad i å bruke solbriller. Selv om faren min maste på solbrillene, gikk jeg en del uten. Dagen etter merket jeg godt at solen hadde gjort skade. Øynene rant, var røde og gjorde vondt. Det var akkurat som om jeg så i tåke hele tiden. Jeg husker at jeg ble redd for synet mitt, sier Haugo.

Er man skikkelig uheldig vil også symptomene arte seg som sterke muskelsammentrekninger i og rundt øynene.

Solbrente øyne

Snøblindhet er en skade på hornhinnen forårsaket av ultrafiolette stråler fra sola.

– Det er gode grunner til å beskytte øynene med solbriller. Sterk sol kan brenne bort det øverste cellelaget på øyet. I tillegg til svie blir synet dårlig fordi den optiske overflaten på øyet blir ujevn, sier Haugo.

Vanligvis vil cellene gro raskt, og øyet vil leges av seg selv i løpet av et par dager. Kuren er å holde seg inne og i ro. Å være i et mørkt rom, med en fuktig klut over øyelokkene, vil også lindre. Skal du ut, må heldekkende solbriller på.

Hvis problemene er store, bør lege kontaktes. Ved større skader kan øyedråper hindre infeksjoner.

– En optiker vil også kunne avdekke eventuelle skader på hornhinnen og henvise til lege ved behov.

Barn ekstra utsatt

Gode solbriller hindrer 99 prosent av UV-strålene å komme gjennom glasset.

– For barn er det spesielt viktig at brillene dekker ordentlig så ikke solstrålene slipper inn, særlig fra sidene. I påskefjellet reflekterer snøen lyset fra mange retninger. Solbriller bør også sitte godt på så de ikke sklir nedover nesa under lek, sier professor Rigmor Baraas ved Institutt for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Kroppen vår trenger riktignok små doser UV-stråling for å produsere D-vitamin. Øyene har naturlige filtre som bidrar til beskyttelse, men det er ikke nok i påskesola.

– Øyet er ikke godt rustet mot UV-stråler de første årene. Hos et barn slipper linsen i øyet gjennom opp til 75 prosent av strålene som kommer inn. Hos en voksen er andelen 10-20 prosent, sier Baraas.

Et barn som ligger i pulk og ser rett på himmelen, skal selvsagt ha solbriller.

UV-stråler øker muligheten for grå stær eller skader på øyebunnen når man blir voksen.

Slik er riktig

I denne videoen viser Rigmor Baraas hva som er viktig å passe på når barn skal ha riktige solbriller: https://www.youtube.com/watch?v=Z3cuZf708GE 

Kontaktpersoner:

Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund, tlf. 906 36 826
Rigmor Baraas, professor ved Institutt for optometri og synsvitenskap, Høgskolen i Buskerud og Vestfold, tlf. 928 36 659


Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Norges Optikerforbund.