Snøblind av påskesol

Påsken ligger foran oss med snø og sol. Og hvert år skjer det; mange beskytter ikke øynene og får problemer. Så mange som en av ti nordmenn har vært snøblind, viser en fersk undersøkelse gjennomført for Norges Optikerforbund.

Refleksjoner fra sol på snø og sjø skader øynene 
Lider i stillhet

I tillegg til at 10 prosent sier de har vært snøblind, svarer 15 prosent at de tror de kan ha vært det, men er usikre. Det viser spørreundersøkelsen som er gjennomført av YouGov for NOF rett før påske.

– Snøblindhet kan ha ulik alvorlighetsgrad og tallene tyder på at det er mange som lider i stillhet etterpå uten å søke hjelp, sier NOFs fagsjef og generalsekretær Hans Torvald Haugo.

Symptomene dukker gjerne opp 6-12 timer etter du har vært utsatt for sterk sol uten å beskytte øynene. 

– Det kjennes som du har fått sand eller rusk i øynene uten å kunne få det bort. Tårene renner og det er vondt å se lyse omgivelser. Uklart syn, som kan oppleves som dobbeltsyn, er heller ikke uvanlig, sier Haugo, som selv har vært snøblind.

Det er de ultrafiolette strålene fra sola som skader hornhinnen og forårsaker snøblindhet. Sterk sol kan brenne bort det øverste cellelaget på øyet. Vanligvis vil cellene gro raskt, og øyet vil leges av seg selv i løpet av et par dager. Man bør holde seg i ro og være inne i et mørkt rom. Er problemene store, bør lege kontaktes.

Gode solbriller er den beste garantien mot å bli snøblind, og de hindrer 99 prosent av UV-strålene å slippe gjennom glasset. Det særdeles viktig å beskytte øynene dersom man er på fjellet, der reflekser fra snøen kan øke UV-nivået med 50 prosent. Barneøyne er mer mottakelige for skadelig ståling enn voksne.

– For barn er det ekstra viktig å sørge for at solbrillene dekker ordentlig så solstrålene ikke slipper inn, særlig fra siden, sier professor Rigmor Baraas ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Det er tidligere laget en video om beskyttelse av barn med solbriller med Rigmor Baraas.

Den videoen kan du se her

Presseutsendelsen fra Norges Optikerforbund er allerede gjengitt i flere medier:

Se oppslaget i Østlendingen