Et liv i svart-hvitt

De som er helt fargeblinde ser en verden i svart-hvitt. Disse har tilstanden akromatopsi og ser omgivelsene rundt seg uskarpt og plages av sollyset. Optiker og professor Rigmor Baraas ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold er leder Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse. Hun mener det er 100 stykker i Norge med denne tilstanden.

 
Akromatopsi er en sjelden medfødt øyesykdom hvor en må arve to kopier av et mutert X-kromosom, en fra hver forelder. Kvinner og menn er likt rammet. Forskningsmiljøet på Høgskolen i Buskerud og Vestfold interesserer seg for fargesynsdefekter av ulike slag, og Baraas har spesiell interesse for personer med akromatopsi.

Baraas jobber med å forbedre synsfunksjonen til akromater med fargede kontaktlinser. Forskingen går ut på å optimalisere synsforholdene med farger og filter.

Optiker Elise Wiken Dees har en doktorgrad relatert til fargesyn. Hun poengterer at fargesvake og de som er helt fargeblinde, kan ha utfordringer med dagligdagse gjøremål på skolen, jobben og hjemme. Hun viser til at fargesynsdefekter kan gjøre det vanskelig å se når huden blir solbrent, når kjøttet er riktig stekt og når frukt er i ferd med å råtne.

Genterapi kan være fremtidens løsning for personer med akromatopsi. Kliniske studier vil i fremtiden undersøke effekten av slik behandling.

Les mer om fagesynsdefekter og akromatopsi på nettsidene til forskning.no

Nyheten er tipset av Ann Solfrid Iversen