Et sjeldent syn

Samlingen av optikk på Lågdalsmuseet er unik. Det finnes ikke maken i hele verden! Museet viser den historiske utviklingen av optikk, og det er bygget opp en optikerforretning med utstyr fra perioden 1920-1950.

Fra optiker-samlingen på Lågdalsmuseet på Kongsberg (Foto: Gunnar Tveten)
Besøk museet i april

Mange skulle gjerne ha vært der, men har så langt ikke hatt muligheten.

På landsmøtehelga til Norges Optikerforbund byr anledningen seg. Optikksamlingen åpner spesielt for deltakerne, og er ikke bare tilgjengelig denne fredagen fra 17-19. Det ordnes også med transport fra Krona (bygget der landsmøtet og fagkonferansen holdes – avtale gjøres på stand) til Lågdalsmuseet av Gammeloptikkens venner.

Hva finnes egentlig av optisk utstyr på dette museet?

Gamle briller og kikkerter, luper, synsprøveutstyr, verkstedsutstyr og optiske instrumenter.

Museet har verksted for brilleglassproduksjon, innsliping av brilleglass og produksjon av kontaktlinser. Sentralt er Aspits brilleglassproduksjon, med maskinpark.

Det er utstyr fra to optikerforretninger, og en egen avdeling for optikerutdanningen i Norge er under oppbygging.

Optikkavdelingen åpnet samtidig med den nye museumsbygningen i 1980, og siden den gang er utstillingen blitt utvidet med utstyr fra optikere over hele landet.

Gammeloptikkens venner, som drifter utstillingen, består av en entusiastisk gruppe mennesker der alle arbeider eller har arbeidet i optisk virksomhet.

La ikke denne muligheten til å se utstillingen glippe!

Les mer om landsmøtehelga her