Gjennombrudd for norsk optometri

Verdens ledende søkemotor på internett, Google, gir norsk optometri internasjonal anerkjennelse. Det skyldes hardt arbeid fra norske optikere over mange år.

Her er beviset på at Google Translate anerkjenner norske optikere til fulle. – Bare prøv og søk selv! oppfordrer Per Kristian Knudsen og Hans Torvald Haugo i Synsinformasjon og Norges Optikerforbund. Foto: Dag Øyvind Olsen.

En milepæl – med Google på laget!

Taster du inn for eksempel «eye care professional» eller «eye care professionals» som viser til både entallsform og flertallform, vil du få det oversatt til «optiker» i Google Translate. Det samme gjelder «eye care». Svaret er uansett: optiker!– Det også andre kombinasjoner i Googles søkemotorer som linker direkte over mot begrepet optiker, sier daglig leder i Synsinformasjon, Per Kristian Knudsen. Hvorfor har det blitt slik? Det er ikke tilfeldig.

– I Norge er vi autorisert som optiker, men internasjonalt er tittelen optometrist. Det kan være forvirrende, sier Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund. Optikere har arbeidet i årevis for å få den anerkjennelsen optometrifaget fortjener, både i Norge, i Norden, i Europa og på verdensbasis.– For å løse noe opp i flokene har vi jobbet for å øke forståelsen for det norske begrepet. Google Translate har hjulpet oss og de har tatt inn over seg betydningen av optikeren som en del av øyehelsetjenesten, fortsetter han.Haugo peker på at årelangt arbeid nå gir resultater siden Google innser betydningen av begrepsforståelse relatert til øyehelse.Optikerbransjen har lagt betydelige ressurser i dette arbeidet. Men det er ingen fullgod oversikt over hvor omfattende det er.Per Kristian Knudsen oppfordrer alle til å sende inn andre gode oversettelser til synsinfo@optikerforbund.no da administrasjonen ikke har oversikt over alle søkemulighetene Google har lagt inn.– Nå blir det fagpolitiske arbeidet enklere siden Google så tydelig klargjør og definere begreper, sier NOFs generalsekretær, tydelig stolt av at norsk optometri er internasjonalt anerkjent som en viktig del av øyehelsetjenesten.