Gjør klar for solformørkelse

Det er 46 år til neste gang månen dekker så mye av sola som 20. mars i år. Her ser du når solformørkelsen skjer i ditt område.

Foto: Colourbox

På formiddagen fredag 20. mars passerer månen mellom jorda og sola på våre breddegrader, og det er duket for solformørkelse. På Svalbard blir den total. I resten av Norge blir nesten hele sola dekket, mellom 87 og 96 prosent.

Det er den største solformørkelsen på 60 år. Neste mulighet til å se så stor solformørkelse i Norge er i 2061.

Skader seg

Som mange har erfart er det ikke lurt å se rett på sola. Under solformørkelser kan fristelsen bli stor.

– Ser du direkte på sola, avbildes den i området for skarpsyn bak i øyet. Stråleintensiteten gjør at du risikerer å få et lite sår der, som kan sammenlignes med brannsår, sier dosent Magne Helland ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

For de fleste er skaden forbigående, men for noen kan den bli varig. Skaden går ut over skarpsynet.

– Heldigvis er folk blitt flinkere til å beskytte seg. Meldinger om øyeskader er blitt færre, men det er nesten alltid noen uheldige. I fagtidsskrifter for syn og øyehelse dukker det opp beskrivelser av folk med øyeskader etter solformørkelser eller andre fenomener, som etter Venus-passasjen i 2012, sier Helland.

Barn er spesielt utsatt for øyeskader av sola.

Se trygt

Solformørkelser som skjer midt på dagen er ekstra farlige fordi sola står på sitt høyeste og med mest intens stråling.

Øyespesialisten er klar på at vanlige solbriller ikke er trygg beskyttelse hvis du vil observerer den kommende solformørkelsen nøye. Selv mange solbriller utenpå hverandre gir altfor dårlig beskyttelse

.

– Faktisk er ingen vanlige solbriller gode nok for å se på rett på sola. Til det trengs spesielle solformørkelsesbriller. De absorberer all skadelig ultrafiolett og infrarød stråling og slipper gjennom svært lite lys, sier Helland.

Brillene ser nærmest helt svarte og tette ut. For eksempel selger norske nettsider som Astrobutikken.no og Tenoastro.no slike for 45 kroner.

”Gode råd”, som å legge en del av en svart plastsøppelsekk foran øynene eller se gjennom sotet glass, frarådes av Helland.

– Slik beskyttelse er altfor uforutsigbar og risikabel, sier Helland.

Når den skjer

Sør i Norge starter solformørkelsen 20. mars litt før klokken 10 på formiddagen og er på sitt mest dekkende en time senere. I nord foregår prosessen opptil en halvtime senere.

På den norske nettsiden timeanddate.com kan du se hvordan og når formørkelsen skjer i ditt område, skriv inn nærmeste by i søkefeltet: http://www.timeanddate.no/formorkelse/i/norge/oslo

Kontaktpersoner:

Magne Helland, optiker og dosent, Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, tlf. 975 62 124, e-post Magne.Helland@hbv.no
Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund, tlf. 906 36 826


Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler, bilder og videoer er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Norges Optikerforbund.